Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
чт, 19 вересня
+13
$   41.45
  46.11

22 серп. 2024 14:45

Останнє оновлення  
22 серп. 2024 14:45
Суспільство
0

171

0

300 років піде на розмінування України, – вважає командир інженерно-саперного взводу Отаман

300 років піде на розмінування України, – вважає командир інженерно-саперного взводу Отаман

Боєць визнає, що на початку великої війни саперна справа була на дуже низькому рівні. 


«На повне розмінування території України піде щонайменше 300 років», – вважає командир інженерно-саперного взводу 6-го батальйону оперативного призначення Бригади «Рубіж» з позивним Отаман. Роботу свого підрозділу він описує трьома словами: мінують, розміновують, підривають. Додає, у противника суттєво більший арсенал мін, а от наші воїни постійно в пошуках нових засобів для ураження ворога і захисту своїх побратимів з піхоти.

Про це розповідають на сторінці «Рубежу» у фейсбуці.

«Росіянам міни постачаються у великій кількості з їхніх заводів. І в них багато засобів для дистанційного мінування, таких як ПФМ-1, ПОМ-2, ПОМ-3 та інші міни, які несуть великий ризик, які дуже важко побачити, особливо, в нічний час доби. Тому, наша місія полягає в тому, щоб знаходити і знешкоджувати такі засоби, які проти нас використовує ворог», – зазначає командир.

Сапери постійно проводять інженерну розвідку – перевіряють маршрути пересування нашої піхоти. Бо війна стрімко змінюється і та ділянка, де ще минулого тижня можна було пройти чи проїхати, – нині вже могла стати мінним полем.

Не так давно в саперній справі зʼявилися дрони – наземного та повітряного типу. Отаман каже, сучасні технології дозволили залітати в глибокі тили окупантів, мінувати сіру зону і розміновувати, не ризикуючи при цьому життям наших людей.

«Ще на початок повномасштабної війни, у нас інженерно-саперна справа була, на жаль, на дуже низькому рівні 90-х років. Все, що в нас залишилося з тих часів, тим ми і користувалися. А зараз почали багато засобів робити самі, маємо багато варіантів від західних партнерів. Зараз всі підрозділи та командири, які дбають про своїх людей і хочуть, щоб вони жили та продовжували служити і захищати нашу державу, використовують дистанційне мінування, яке здійснюється з дронів. Скидаються протипіхотні, протитанкові засоби для того, щоб уражати ворога. І так само – за допомогою дистанційних засобів – здійснюється розмінування територій, які допомагають берегти життя саперів», – пояснює воїн.

Багато роботи нашим саперам лишиться і після війни. Росіяни лишають по собі тонни вибухових засобів, мін та саморобних вибухових пристроїв. Отаман розповідає, що окупанти мінують буквально все, навіть дитячі іграшки чи меблі:

«Як кажуть незалежні експерти, — як і українські, так і західні, на повне розмінування території України піде щонайменше 300 років. Тому, майбутнє у саперів буде таким, що настане день, коли прийде наша перемога, всі військові потихеньку почнуть демобілізовуватись, повертатись до своїх сімей, а сапери так і далі будуть працювати».

300 років піде на розмінування України, – вважає командир інженерно-саперного взводу Отаман