Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
пт, 18 жовтня
+4
$   41.24
  44.79

13 цікавих факів про те, як Україна стала незалежною

23 серп. 2024 13:02

Останнє оновлення  
23 серп. 2024 13:02
Суспільство
0

315

0

13 цікавих факів про те, як Україна стала незалежною

13 цікавих факів про те, як Україна стала незалежною

24 серпня - День Незалежності України.


24 серпня святкують День Незалежності України – 33-ту річницю з моменту, коли проголосили незалежність України. Історична подія сталася у 1991 році. За рік до цього народні депутати погодили Акт проголошення незалежності України, після чого винесли його на національний референдум.

Цікаві факти про День Незалежності України

1. Боротьба українського народу за незалежність – безперервна. 16 липня 1990 року вона ознаменувалася ухваленням Декларації про державний суверенітет України.

2. Українська незалежність розпочалася із загальнодержавного референдуму, на якому громадян запитали, чи підтверджують вони Акт проголошення незалежності. Левова частка, а саме понад 90% українців, дали схвальну відповідь. Найбільшу підтримку, близько до 100%, показали Київська, Черкаська, Івано-Франківська, Львівська і Тернопільська області.

3. Перша дата незалежності України – 16 липня. Перший рік свято відзначали саме у цей день, коли у Верховній Раді проголосували за Декларацію про державний суверенітет України. Згодом про День незалежності України всі дізналися, як про 24 серпня.

4. Цікаво, що під час голосування ідею незалежності підтримали навіть депутати-комуністи. А Олександр Мороз, який представляв компартію, першим запропонував розпочати реформу армії і запровадили власну валюту.

5. Коли завершилося позачергове урочисте засідання ВРУ, біля трибуни пролунав гімн українських січових стрільців. Мітингувальники, що перебували на вулиці під стінами будівлі, також підхопили рядки пісні.



6. Чорновий варіант Акту, який проголосив незалежність України, був створений у звичайному шкільному зошиті. Написали його Леонтій Сандуляк та Левко Лук’яненко 23 серпня, витративши 1,5 години часу. Назву своєму документу обрали виважено. «Універсал» не підходив, бо ототожнювався з Петлюрою, чим міг відлякати комуністів, а слово «закон» виглядало надто шаблонно і буденно.

7. На епохальному документі, який означав проголошення незалежності України, залишили рядки: «Слава Україні», «Ще не вмерла і не вмре», «Від сьогодні – будьмо».

8. В’ячеслав Чорновіл став ініціатором того, аби до зали Верховної Ради занесли синьо-жовтий стяг. Над куполом приміщення парламенту замайорів український прапор.

13 цікавих факів про те, як Україна стала незалежною

9. Дата проголошення незалежності України також стала днем, коли вперше із 1920 року над Києвом розгорнули український прапор. Його підняли на флагштокові біля Київської мерії.

10. Синьо-жовтий прапор став державним символом України 28 січня 1992 року. День Державного прапора України – встановили 23 серпня, святкують його кожного року.

11. У 1994 році 24 серпня на Хрещатику пройшов перший військовий парад, який ознаменував день, коли Україна стала незалежною.

12. Які країни першими визнали незалежність України? Польща і Канада. Протягом наступного тижня після референдуму привітання з Днем незалежності України надсилали: Угорщина, Болгарія, Естонія, Латвія, Швейцарія, Ізраїль, Швеція.

13. Леонід Кравчук став перший президентом незалежної України.

Вітання з Днем Незалежності України

13 цікавих факів про те, як Україна стала незалежною - фото 213 цікавих факів про те, як Україна стала незалежною - фото 313 цікавих факів про те, як Україна стала незалежною - фото 413 цікавих факів про те, як Україна стала незалежною - фото 513 цікавих факів про те, як Україна стала незалежною - фото 613 цікавих факів про те, як Україна стала незалежною - фото 713 цікавих факів про те, як Україна стала незалежною - фото 8