Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
пн, 16 вересня
+22
$   41.36
  46.01

14 верес. 2023 11:40

Останнє оновлення  
29 лип. 2024 14:01
Здоров'я
0

204

0

1 донор на 40 мільйонів. Однорічному Дімі пересадили кістковий мозок від донора зі США

1 донор на 40 мільйонів. Однорічному Дімі пересадили кістковий мозок від донора зі США

У Дмитрика діагностували синдром Гурлерата


378188286_736285901858962_4323080813956007042_n

В гематологічному відділенні дитячої лікарні "Охматдит" в Києві однорічному Дмитрику трансплантували кістковий мозок від донора зі США.

Про це повідомили в Міністерстві охорони здоров'я.

Дмитрик із синдромом Гурлерата (важке спадкове захворювання обміну речовин) потребував швидкої трансплантації.

"Провести пересадку бажано до одного року, бо до цього часу у дитини формується низка ускладнень опорно-рухомого апарату, серцево-судинної системи, розлади центральної нервової системи. Трансплантація дає можливість зупинити розвиток симптомів, а не повернути час назад", – прокоментував випадок завідувач відділення трансплантації кісткового мозку клініки "Охматдит" Олександр Лисиця.

Діагноз хлопчику поставили у віці 11 місяців. Відтоді розпочався зворотній відлік до здорового дитинства.

За словами фахівця, раніше в Україні синдром Гурлерата виявляли лише тоді, коли організм вже зазнав незворотних змін в обміні речовин.

Дмитрик – друга дитина в сім'ї, і старша сестра підійшла йому як донор. Однак подальший аналіз виявив, що вона є носієм цього синдрому – ефективність такої трансплантації була б вкрай низькою. Тому шукали неродинного сумісного донора.

"Складність операції полягала перш за все в тому, що пацієнтові підійшов лише один донор у всьому світі. Доставка клітин передбачала важку логістику, зокрема – трансатлантичний переліт і велику часову різницю. Клітини доставили до українського кордону, звідки їх автівкою за рекордний час доставили до столиці. Хочу зауважити, що від моменту забору клітин до їхньої трансплантації має пройти не більше ніж 72 години – треба встигнути, бо потім клітини помирають. Попри всі складнощі, матеріал доставили за 42 години", – розповів лікар.

Донора для хлопчика шукали три місяці.

"Співпадіння ДНК показників донора з хлопчиком абсолютно повне. За показниками це сумісність 10 з 10. Часто буває, що може бути кілька донорів з показниками 9 з 10, 8 і менше, тоді лікарі вирішують, чи підходить, бо приживлення клітин може не відбутися. У Дмитрика цей донор був одним єдиним у світі з понад 40 мільйонів людей. Були ризики, що він не відгукнеться, не зможе, відмовиться, але все склалося", – зазначили фахівці.

1 донор на 40 мільйонів. Однорічному Дімі пересадили кістковий мозок від донора зі США1 донор на 40 мільйонів. Однорічному Дімі пересадили кістковий мозок від донора зі США - фото 2